فهرست مطالب

تحقیقات تولیدات دامی - سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی
سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید ضیاءالدین میرحسینی*، معین الدین مواج پور، شهلا نعمت اللهیان، سید حسین حسینی مقدم، فرجاد رفیعی، نوید قوی حسین زاده، یوسف خیرخواه صفحات 1-11

    یکی از وظایف مراکز اصلاح نژاد، معرفی لاین های جدید برای تولید هیبریدهای مطلوب کرم ابریشم است. در این راستا، پنج لاین با پیله چینی شکل Y، 124، 154، 104 و 32 انتخاب و بر مبنای آمیزش های دی آلل، 20 ترکیب ژنتیکی حاصل طی سه نسل به صورت توده ای پرورش داده شدند. پس از تشکیل نسل پایه با 14 ترکیب ژنتیکی، انتخاب چندصفتی به روش سطوح حذف مستقل طی پنج نسل انجام شد. به منظور مقایسه عملکرد لاین های والدینی و ترکیبات حاصل از آنها، داده های چهار صفت وزن پیله، درصد قشر پیله، درصد پیله های خوب و تعداد پیله در لیتر (اندازه پیله) در هر سال جمع آوری و سپس میانگین پنج سال تجزیه آماری شدند. میانگین وزن پیله و درصد قشر پیله تمام ترکیبات ژنتیکی نسبت به لاین های والدینی بیشتر بود (05/0 <p). متوسط پاسخ به انتخاب برای درصد قشر پیله نسبت به والد مادری در سه ترکیب ژنتیکی بیش از 1 درصد بود. بهترین ترکیبات از نظر درصد پیله های خوب، تفاوت معنی داری با بهترین لاین ها (104 و Y) نداشتند. در حالی که اندازه پیله در ترکیب IRA14 بسیار بزرگ بود (94 پیله در یک لیتر)، سایر ترکیبات ژنتیکی پیله بزرگ، تفاوت معنی داری با لاین های پیله بزرگ (154 و 124) نشان ندادند. بهبود ژنتیکی وزن پیله برای 12 مورد از 14 ترکیب ژنتیکی مثبت بود، لیکن میزان افزایش فقط در یک ترکیب بیش از یک دهم گرم بود. انتخاب نهایی بهترین لاین ها پس از اجرای برنامه آمیخته گری آنها با لاین های ژاپنی شکل مشخص خواهد شد.

    کلیدواژگان: انتخاب چندصفتی، پیله چینی شکل، ترکیب ژنتیکی، کرم ابریشم
  • مریم منتظری نجف آبادی، مصطفی قادری زفره ای* صفحات 13-24

    داده کاوی، به کشف روابط و الگوهای پنهان و ناپیدا در میان حجم عظیمی از داده ها می پردازد که بدون استفاده از آن، ممکن است این روابط هیچ گاه آشکار نشوند. تعیین سازه های موثر بر سخت زایی در گاوهای شیری می تواند به ضعف مدیریتی صنعت گاو شیری و مشکلات ناشی از آن کمک کند. بنابراین ضروری است که از بین سازه های ژنتیکی و غیر ژنتیکی مختلف موثر بر سخت زایی، مهم ترین آن ها شناسایی و مدیریت شوند. الگوریتم انتخاب ویژگی یکی از روش های داده کاوی است که می تواند در این زمینه مفید باشد. هدف از این پژوهش تعیین مهم ترین سازه های موثر بر سخت زایی گاوهای شیری هلشتاین با استفاده از الگوریتم انتخاب ویژگی بود. کل رکوردها برابر با 413205 به همراه 14 ویژگی مربوط به رکوردهای تولیدمثلی و تولیدی بود. داده با چهار روش مهم الگوریتم انتخاب ویژگی (Best-First،Greedy-Stepwise Genetic-search و Ranker) و نه مدل مختلف (CFS-Subset-Eval ،Gain-Ratio-Attribute- Eval و...) برای تعیین مهم ترین عوامل موثر بر سخت زایی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد روش Genetic-search الگوریتم انتخاب ویژگی، مناسب ترین روش برای انتخاب عوامل موثر بر سخت زایی با استفاده از دسته بندی Naive Bayes Tree با کم ترین میزان خطا (AMS= 0.011, ARAE=0.001) بود. مهم ترین سازه های موثر بر سخت زایی به ترتیب تولید شیر، سن مادر هنگام زایش، شکم زایش، طول دوره آبستنی، شیر تصحیح شده بر اساس چهار درصد چربی، فاصله زایش، فصل زایش، نوع زایش، نسبت چربی به پروتئین، جنس گوساله، وزن گوساله و روزهای باز بودند. انتظار می رود با در نظر گفتن سازه های مزبور، سخت زایی در گاوهای شیری بهتر مدیریت شود.

    کلیدواژگان: الگوریتم انتخاب ویژگی، تولیدمثل، سخت زایی، گاو شیری
  • محسن کاظمی* صفحات 25-36
    خرفه (Portulaca oleracea L.) علف هرزی است که قابلیت رویش در بیشتر نقاط ایران را دارد، اما اطلاعات اندکی درباره ارزش تغذیه ای این گیاه وجود دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین ترکیب شیمیایی و فراسنجه های تخمیر برون تنی علف تازه و سیلاژ خرفه بدون یا مخلوط با سبوس گندم انجام شد. خرفه در مرحله گل دهی برداشت شد و بخشی از آن در محفظه های پلی اتیلنی به مدت 60 روز سیلو شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) خرفه تازه، 2) سیلاژ خرفه بدون افزودنی، 3) سیلاژ خرفه+16 درصد سبوس گندم (وزن تر) و 4) سیلاژ خرفه+32 درصد سبوس گندم (وزن تر) بود. دامنه پروتئین خام از 27/19 درصد تا 86/26 درصد برای چهار تیمار متغیر بود. بیشترین مقدار pH (72/4) و نیتروژن آمونیاکی (85/10 درصد نیتروژن کل) در سیلاژ بدون افزودنی مشاهده شد، ولی غلظت اسید لاکتیک و کل اسیدهای چرب فرار در سیلاژهای دارای سبوس گندم بیشتر بود (05/0>P). با سیلو شدن خرفه، میزان تجزیه پذیری حقیقی ماده آلی (03/71 درصد) و ماده خشک (05/70 درصد) و پتانسیل تولید گاز (90/28 میلی لیتر)، در مقایسه با علف تازه کاهش یافت (05/0>P). در مجموع، علف خرفه، پروتئین و قابلیت هضم مناسبی برای تغذیه دام داشت. اگرچه ارزش تغذیه ای علف تازه خرفه در مقایسه با سیلاژ آن بالاتر بود، اما به دلیل مشکل خشک شدن، سیلو کردن می تواند روش مناسبی برای نگهداری آن باشد. سیلاژ خرفه بدون افزودنی دارای ماده خشک اندک و همراه با کپک زدگی بود، اما افزودن سبوس گندم، کیفیت سیلاژ خرفه را در حد قابل قبولی بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تخمیر، تغذیه، سبوس گندم، سیلاژ، محیط کشت ثابت
  • محسن دهقانی، محمد مهدی شریفی حسینی*، امید دیانی، علی مداحیان صفحات 37-49

    این آزمایش برای تعیین اثر اندازه ذرات سیلاژ ذرت و تلقیح مخلوط باکتری های تخمیرکننده همگن و ناهمگن بر ترکیب شیمیایی، ارزیابی حسی، پایداری هوازی و آزمون تولید گاز  در 30، 45، 60  و 90 روز بعد از تهیه سیلاژها انجام شد. علوفه ذرت با دستگاه خردکن در دو اندازه درشت و ریز  (به ترتیب 16 و 8 میلی متر) خرد و از آن ها در کیسه های نایلونی در اندازه 45×90 سانتی متر (4050 سانتی متر مربع)، سیلاژها تهیه شدند. در هنگام تهیه سیلاژ، تلقیح باکتریایی به 50 درصد علوفه ذرت درشت و ریز افزوده شد. سیلوها در 30، 45، 60 و 90  روز بعد از تهیه، باز و نمونه برداری شدند. در 90 روز بعد از تهیه سیلاژ، نمره کل ارزیابی حسی در سیلاژ های تلقیح شده بیشتر بود (05/0> p). در 45 و 60  روز بعد از تهیه سیلاژها، pH در سیلاژهای ریز، کم ترین (به ترتیب 77/3 و 80/3) بودند (05/0> p). 90 روز بعد از تهیه سیلاژ، پروتئین خام در سیلاژ با اندازه درشت بیشتر از ریز بود (05/0> p ، به ترتیب 45/8 و 38/8 درصد). 30 روز  بعد از تهیه سلاژ، الیاف نامحلول در شوینده خنثی در سیلاژ با اندازه درشت و تلقیح نشده بیشترین بود (05/0> p). 45روز بعد از تهیه سیلاژ، پایداری هوازی در سیلاژ با اندازه درشت و تلقیح نشده بیشتر بود (05/0> p). همچنین، 90  روز بعد از تهیه سیلاژ، پتانسیل تولید گاز (A+B) در سیلاژهای با اندازه ذرات ریز  بیشترین بود. نتایج آزمایش نشان داد تاثیر اندازه ذرات بر کیفیت سیلاژ بیشتر از تلقیح باکتریایی بود، اما تلقیح باکتریای سبب افزایش پایداری هوازی سیلاژها شد.

    کلیدواژگان: باکتری تخمیرکننده ناهمگن، باکتری تخمیرکننده همگن، تلقیح باکتریایی، سیلاژ ذرت
  • مهری ارجمند*، علی کیانی، آرش آذرفر، ایوب عزیزی، امیر فدایی فر صفحات 51-63
    در این پژوهش، اثر نسبت علوفه به کنسانتره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های شکمبه ای بره های نر نژاد لری-بختیاری در ماه های مختلف دوره پروار بررسی شد. به این منظور، تعداد 27 راس بره نر (سن 15±70 روز، میانگین وزن زنده 3/3 ± 3/26 کیلوگرم) به مدت سه ماه با سه سطح مختلف کنسانتره (55، 70 و 85 درصد) تغذیه شدند. قابلیت هضم مواد مغذی جیره ها در هر ماه با استفاده از روش نشانگر داخلی خاکستر نامحلول در اسید اندازه گیری شد. نمونه مایع شکمبه در انتهای هر ماه برای تعیین فراسنجه های تخمیر شکمبه گرفته شد. نتایج نشان داد که افزایش سطح کنسانتره جیره منجر به افزایش وزن نهایی بدن، وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل غذایی شد و با افزایش طول دوره پروار، افزایش وزن روزانه، کاهش و ضریب تبدیل غذایی بهبود یافت (05/0>P). افزایش سطح کنسانتره جیره منجر به کاهش نسبت استات به پروپیونات و غلظت اسید ایزوبوتیریک شد و با افزایش مدت پروار، نسبت استات به پروپیونات کاهش و غلظت آمونیاک و جمعیت پروتوزوآ افزایش یافت (05/0>P). آثار متقابل بین سطح کنسانتره جیره و مدت پروار بر وزن پایانی، مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، غلظت اسید پروپیونیک و نسبت استات به پروپیونات معنی دار بود (05/0>P). در نتیجه، اثر مثبت سطح کنسانتره جیره بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و تولید اسیدهای چرب فرار شکمبه تحت تاثیر دوره پروار قرار گرفت. بنابراین طول دوره پروار در هنگام استفاده از جیره پر کنسانتره باید کوتاه تر بوده و با افزایش طول دوره پروار، حداکثر سطح کنسانتره جیره برابر با70 درصد باشد.
    کلیدواژگان: بره پرواری، سطح کنسانتره، قابلیت هضم، طول دوره پروار
  • سیامک مشاهیری، حسن درمانی کوهی* صفحات 65-79

    این تحقیق به منظور بررسی اثر اندازه ذرات گندم و سطوح مختلف آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه و ریخت شناسی روده بلدرچین ژاپنی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 3×3 در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با نه تیمار، چهار تکرار و 20 پرنده در هر تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل: سه اندازه ذرات گندم (2، 3 و 5/3 میلی متر) و سه سطح مکمل آنزیمی (صفر، 200 و 400 ppm) بودند. صفات مورد اندازه گیری شامل: عملکرد، صفات لاشه و ریخت شناسی روده باریک بود. نتایج نشان داد که مکمل آنزیمی به طور معنی داری خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک را کاهش داد (01/0<p). اثر اندازه ذرات گندم نیز بر خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک معنی دار بود (01/0<p). اثر متقابل اندازه ذرات گندم و مکمل آنزیمی نیز به طور معنی داری، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک  را در کل دوره پرورش (7 تا 35 روزگی) تحت تاثیر قرار داد (01/0<p). استفاده از مکمل آنزیمی به طور معنی داری سبب کاهش در وزن نسبی کبد، سنگدان و پیش معده شد (01/0<p). وزن نسبی سینه تحت تاثیر مکمل آنزیمی به طور معنی داری افزایش یافت (01/0<p). مکمل آنزیمی هم چنین به طور معنی داری (01/0<p) موجب افزایش طول پرزبخش ژژنوم شد. با توجه به نتایج حاصل از آزمایش، استفاده از گندم با اندازه ذرات دو میلی متر به همراه مکمل آنزیمی در سطح 400 ppm در جیره بر پایه گندم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آنزیم، اندازه ذرات، بلدرچین ژاپنی، ریخت شناسی روده
  • ماندانا کلنگری، ایمان حاج خدادادی*، حسینعلی قاسمی، محمدحسین مرادی صفحات 81-93

    این مطالعه به منظور بررسی آثار مکمل سازی جیره با پودر ترانگبین بر عملکرد، صفات لاشه، بیوشیمی سرم و فراسنجه های بافت شناسی ژژنوم در جوجه های گوشتی انجام شد. در این آزمایش، 400 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نر نژاد راس 308 به صورت تصادفی به پنج تیمار با چهار تکرار اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه به عنوان شاهد، شاهد + سطح نیم درصد ترانگبین در دوره آغازین، شاهد + نیم درصد ترانگبین در دوره آغازین و رشد، شاهد + یک درصد ترانگبین در دوره آغازین، و شاهد + یک درصد ترانگبین در دوره آغازین و رشد بود. مکمل سازی جیره غذایی با سطح نیم درصد ترانگبین در دوره آغازین و رشد، وزن بدن جوجه های گوشتی را در 10، 24 و 42 روزگی افزایش داد (05/0<p). افزایش وزن روزانه بیشتر در دوره های 1 تا10، 11 تا 24 و 1 تا 42 روزگی در تیمار حاوی یک درصد ترانگبین در دوره آغازین و رشد، مشاهده شد. تیمار ترانگبین یک درصد در دوره آغازین دارای بیشترین طول پرز بود که با تیمار شاهد تفاوت معنی داری داشت (05/0>P). در مجموع می توان نتیجه گرفت که سطح یک درصد ترانگبین در دوره آغازین برای صفات بافت شناسی ژژنوم و سطح نیم درصد پودر ترانگبین در دوره آغازین و رشد می تواند به عنوان افزودنی جهت بهبود عملکرد در جوجه های گوشتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پودر ترانگبین، جوجه گوشتی، عملکرد، متابولیت خون، هیستومورفولوژی
  • مهوش جباری نامرودی، مهران ترکی*، حامد محمدی صفحات 95-106

    جهت بررسی اثر گلبرگ زعفران بر شاخص های عملکردی، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجه های خونی مرغ های تخم گذار، این آزمایش با چهار تیمار، شش تکرار و شش قطعه مرغ لوهمن LSL-Lite  در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت هشت هفته انجام شد. تیمار ها شامل: تیمار اول (شاهد): جیره پایه بدون گلبرگ زعفران، تیمار دوم: جیره پایه + یک درصد گلبرگ زعفران، تیمار سوم: جیره پایه + دو درصد گلبرگ زعفران و تیمار چهارم: جیره پایه + سه درصد گلبرگ زعفران بودند. تیمارها اثر معنی داری بر صفات عملکردی و وزن سفیده و زرده، واحد هاو، شاخص شکل تخم مرغ و زرده، وزن پوسته، ضخامت پوسته و وزن مخصوص نداشتند (05/0>p). افزودن دو یا سه درصد گلبرگ زعفران باعث پر رنگ تر شدن معنی دار زرده (6) نسبت به شاهد (27/5) و گروه یک درصد گلبرگ زعفران (16/5) شد (05/0 <p). کلسترول زرده در گروه های دارای گلبرگ زعفران نسبت به شاهد کمتر بود (05/0 <p). افزودن دو درصد گلبرگ زعفران باعث افزایش معنی دار گلوکز سرم نسبت به گروه یک و سه درصد گلبرگ زعفران شد (05/0 <p). افزودن سه درصد گلبرگ زعفران باعث کاهش معنی دار تری گلیسیرید سرم نسبت به گروه های دیگر شد (05/0 <p). افزودن سه درصد گلبرگ زعفران باعث کاهش معنی دار LDL سرم نسبت به گروه شاهد و یک درصد گلبرگ زعفران شد (05/0 <p). جیره های حاوی گلبرگ زعفران باعث کاهش کلسترول سرم نسبت گروه شاهد شدند (05/0 <p). استفاده از گلبرگ زعفران در جیره غذایی می تواند از راه افزایش رنگ زرده و کاهش تری گلیسیرید و LDL سرم و کلسترول زرده تخم مرغ قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: افزودنی گیاهی، فیتوژنیک، ضایعات زعفران، متابولیت های خون، مرغ تخم گذار
|
  • S. Z. Mirhoseini *, M. Mavvajpoor, S. Nematollahian, S. H. Hosseini Moghaddam, F. Rafeie, N. Ghavi Hossein Zadeh, Y. Kheirkhah Pages 1-11

    Introducing new lines to produce high-quality silkworm hybrids is one of the ongoing tasks of the silkworm breeding centers. Five lines of Y, 124, 154, 104, and 32 with Chinese-shaped cocoons were selected from the gene bank. Based on the diallel cross, 20 genetic compounds were reared massively over three generations. After establishing the basic generation with 14 genetic combinations, the multi-trait selection was performed for five generations by the independent culling levels method. To compare the performance of parental lines and their combinations, data on the four traits of cocoon weight, cocoon shell percentage, good cocoons percentage, and cocoon number/liter (cocoon size) statistically analyzed in each year and the overall five years. The mean of cocoon weight and cocoon shell percentage of all genetic combinations were higher than the parental lines (p < /em><0.05). The average response to selection for cocoon shell percentage was more than one percent in the three genetic combinations compared to the maternal parent. For the good cocoons percentage, the best combinations had no significant difference with the best lines (104 and Y). While cocoon size in one genotype (IRA14) was very large (94 cocoons/ liter), other genotypes of large cocoons did not show significant differences with those lines with large cocoons (154 and 124). Genetic improvement of cocoon weight was positive for 12 out of 14 genetic combinations, but only one of them increased more than 0.1 g. The best lines will select finally after doing the crossbreeding program of Chinese with Japanese lines.

    Keywords: Multiple-trait selection, Chinese-shape cocoon, Genetic combinations, Silkworm
  • M. Montazeri Najafabadi, M. Ghaderi Zefrehei * Pages 13-24

    Data mining explores hidden and invisible relationships and patterns in the vast amount of data without which these relationships may never be revealed. Determining the factors affecting dystocia in dairy cattle can help to find the weaknesses of the management of the dairy cattle industry and the resulting problems. Therefore, it is necessary to identify and manage the most important of the various genetic and non-genetic factors that affecting dystocia. The feature selection algorithm is one of the data mining methods that can be useful in this field. This study aimed to determine the most important factors affecting the dystocia of Holstein dairy cows using the feature selection algorithm. The total records were 413205, along with 14 features related to reproductive and production records. Data analyzed with four important methods of feature selection algorithm (Best-First, Greedy-Stepwise Genetic-search, and Ranker) and nine different models (CFS-Subset-Eval, Gain-Ratio-Attribute-Eval, etc.) to determine the most important factors. The results showed that the genetic-search method using Naive Bayes Tree classification of the feature selection was the most appropriate method for selecting the factors affecting dystocia with the lowest error rate (AMS = 0.011, ARAE = 0.001). The most important factors affecting dystocia were milk production, dam age at parturition, parity, gestational length, corrected milk based on 4% fat, calf sex, calf weight, the season of calving, type of calving, fat-to-protein percentage ratio, and open days. It is expected that by considering these factors, dystocia can be better managed in dairy cattle enterprises.

    Keywords: Feature selection algorithm, Reproduction, Dystocia, Dairy cow
  • M. Kazemi * Pages 25-36
    Purslane (Portulaca oleracea L.) is a weed forage that can grow in most parts of Iran; however, the nutritional value of this plant has been less considered. Therefore, the present study aimed to determine the chemical composition and in vitro fermentation parameters of fresh and ensiled portulaca oleracea with or without wheat bran. Purslane was harvested during the flowering stage and ensiled in polyethylene containers for 60 days. Experimental treatments included: 1) fresh purslane, 2) purslane silage without additive, 3) purslane silage+16% wheat bran (fresh weight), and 4) purslane silage+32% wheat bran (fresh weight). The crude protein of the four treatments ranged from 19.27% to 26.86%. The highest concentration of ammonia nitrogen (10.85% of total nitrogen) and pH (4.72) of silage extract were observed in silage without additive, but the concentrations of lactic acid and total volatile fatty acids were highest in the silages containing wheat bran (P<0.05). After ensiling, the true digestibility of organic matter (71.03%) and dry matter (70.05%), as well as potential gas production (28.90 mL), showed a significant decrease compared to fresh purslane (P<0.05). In general, purslane had a favorite protein content and digestibility in animal feeding. Although the nutritional value of fresh purslane was higher in comparison with silage, ensiling can reduce the problems of drying. Purslane silage without additive had low dry matter content and contained mildew, but the quality of purslane was improved when wheat bran was added to the silage.
    Keywords: Fermentation, nutrition, Wheat bran, Silage, In vitro batch culture
  • M. Dehghani, M. M. Sharifi Hosseini *, O. Dayani, A. Maddahian Pages 37-49

    This experiment was conducted to determine the effect of corn silage particle size, homofermentative and heterofermentative fermenting bacteria inoculation on chemical compounds, sensory evaluation, aerobic stability, and gas production on days 30, 45, 60, and 90 after silage preparation. The corn forage was harvested in coarse and fine sizes (16 and 8 mm, respectively), and the silage was prepared in nylon bags with a size of 90×45 cm (4050 cm2). During the preparation of the silage, bacterial inoculation was added to 50 percent of coarse and fine corn forage. Silages were sampled at 30, 45, 60, and 90 days after the preparation of silage. On the 90th day after silage preparation, the score of total sensory evaluation of silages was higher in inoculated silage (p < /em><0.05). On the 45th and 60th days after silage preparation, pH was the highest in fine silage (3.77 and 3.80, respectively) (p < /em><0.05). The crude protein content of silage was higher in fine silage only on day 90. The percentage of the neutral detergent fiber was the highest in coarse and non-inoculated silages on day 30 after the preparation of silage (p < /em><0.05). Aerobic stability was higher in coarse and inoculated silages on day 45 (p < /em><0.05). The gas production potential (A+B) in fine silages was the greatest on day 90 after the preparation of silage. The results of the experiment showed that the effect of particle size on the quality of silage was greater than bacterial inoculation, but inoculation of bacteria increased the aerobic stability of silages.

    Keywords: Heterofermentative bacteria, Homofermentative bacteria, Bacterial inoculum, Corn silage
  • M. Arjmand *, A. Kiani, A. Azarfar, A. Azizi, A. Fadayifar Pages 51-63
    In this study, the effect of forage:concentrate ratio on growth performance, nutrient digestibility, and rumen parameters in male Lori Bakhtiari Lambs was investigated. A total of 27 male lambs (70 ±15 days of age, mean live weight of 26.3 ± 3.3 kg) were fattened for three months with three different levels of concentrate (55, 70, and 85%) and three different fattening period duration (first, second and third months). The apparent digestibilities of rations were measured monthly using acid-insoluble ash as an internal marker. Ruminal fluid samples were taken to determine the ruminal fermentation parameters at the end of each month. The results showed that increasing the level of concentrate improved daily weight gain and decreased feed conversion ratio (P<0.05). Increasing the diet concentrate level resulted in a decreased ratio of acetate to propionate and isobutyric acid concentrations (P<0.05). The ratio of acetate to propionate and daily weight gain decreased with increasing fattening period duration (P<0.05). In contrast, feed conversion ratio, ammonia concentration, and protozoa count increased. Interactions between diet concentrate level and fattening period duration had significant effects on final body weight, feed intake, nutrient digestibility coefficients, propionic acid concentration, and acetate:propionate ratio (P<0.05). In conclusion, the positive effects of concentrate level on performance, nutrient digestibility, and volatile fatty acid production were affected by the duration of the fattening period. Therefore, it is better to shorten the duration of the fattening period when using a high concentrate diet, and the maximum dietary concentrate level should be equal to 70% if the duration of the fattening period is increased.
    Keywords: Fattening lamb, Concentrate level, digestibility, Fattening period duration
  • S. Mashahiri, H. Darmani Kuhi * Pages 65-79

    This experiment was conducted to investigate the effect of wheat particle size and different levels of enzyme on performance, carcass traits, and small intestine morphologyof Japanese quails. A 3 × 3 factorial arrangement in a completely randomized design was used in nine experimental treatments replicated four times with 20 birds per replicate. The investigated factors were three wheat grain particle sizes (2, 3, and 3.5 mm) and three levels of dietary enzyme supplement (0, 200, and 400 ppm). The measured traits included: performance, carcass traits, and small intestine morphology. The results showed that the dietary enzyme significantly reduced feed intake and feed conversion ratio (P<0.01). The effect of wheat particle size on feed intake, body weight, and feed conversion ratio were also significant (P<0.01). The interaction effect of wheat particle size and enzyme affected significantly feed intake and feed conversion ratio through the experimental period from 7-35 days of age (P<0.01).Relative weights of proventriculus, gizzard, and liver were significantly reduced by enzyme supplementation (P<0.05). The relative weight of the breast significantly increased by dietary enzyme addition (P<0.01). Enzyme supplementation also significantly increased the villi length of the jejunum (P<0.01). In conclusion, dietary inclusion of wheat grain at 2 mm diameter particle size supplemented by 400 ppm enzyme is recommended.

    Keywords: Enzyme, Particle size, Japanese quails, Intestine morphology
  • M. Kolnegari, I. Hajkhodadadi *, H. A. Ghasemi, M. H. Moradi Pages 81-93

    This study was performed to investigate the effect of dietary supplementation with Manna of Alhaji Maurum (Tarangabin) powder on performance, carcass traits, serum biochemistry, and jejunum histology parameters in broilers. The experiment was arranged in two separate sections, in the first section, 400, day-old male broilers (Ross 308) were randomly assigned to five treatments with four replicates. The dietary treatments consisted of the basal diet as control, control + 0.5% Manna in starter, control + 0.5% Manna in starter and grower, control + 1% Manna in starter, control + 1% Manna in starter and grower. In this experiment, supplementing the diet with 0.5% Manna in starter and grower periods increased the body weight of broilers at 10, 24, and 42 days of age (P<0.05). The higher average daily gain was observed at 1-10, 11-24, and 1-42 days of age with 1% Manna treatment in starter and grower periods. The treatment of 1% Manna in the starter period had the greatest villus height that had a significant difference with control treatment (P<0.05). It can be concluded that 0.5% Manna in starter and grower periods can be used as an additive for improving performance traits and 1% Manna in starter for jejunum morphology traits in broilers.

    Keywords: Tarangabin powder, Broiler chicken, Performance, Blood metabolite, Histomorpholoy
  • M. Jabbari Namroudi, M. Torki *, H. Mohammadi Pages 95-106

    In this study, a total number of 144 Lohmann LSL-Lite laying hens (41 weeks old) were randomly assigned to 24 groups (four treatments with six replicates of six birds each). The hens were fed to diets supplemented with 0 (control), 1, 2, or 3% saffron petals (SP) for the 8-week trial period. The treatments did not influence production performance parameters, albumen weight, yolk weight, Haugh unit, egg shape index, yolk index, shell weight, eggshell thickness, and egg gravity (P>0.05). Diets supplemented with 2 or 3% SP improved yolk color compared to the group that received 1% SP and also the control group (p < 0.05). The hens received SP produced eggs with significantly lower content of yolk cholesterol (p < 0.05). Diet supplemented with 2% SP significantly increased blood glucose compared to the groups that received 1 or 3% SP (p < 0.05). Diet supplemented with 3% SP significantly decreased blood triglycerides compared to other groups (p < 0.05); besides, 3% supplementation with SP significantly decreased blood LDL compared to 1% SP and the control group (p < 0.05). The hens who received SP (1, 2, or 3%) had significantly lower blood cholesterol levels compared to the control group (p < 0.05). Based on the results of the present study, SP may improve yolk color and decreased yolk cholesterol.

    Keywords: Herbal additives, Phytogenic, Saffron by-products, Blood metabolites, Laying hen